Az Alasz Pince
múlt - jelen - jövő
Az Alasz Pince története
Pincészetünk harmadik generációs borászatként egy újabb, modern technológiát követve törekszik a mai kor igényeinek megfelelni.
A nagyszülők 1996-ban telepítették az első 1 hektár szőlőt – az osztrák
határ mellett lévő – Borsmonostori dűlőben, majd 2000-ben újabb 1 hektár
szőlő telepítésére került sor e kiváló fekvésű területen. A piaci
igényeknek és a kiváló boroknak köszönhetően újabb 2,5 hektár területtel
bővült a család szőlőterülete 2008-tól Kőszegfalva határában, ahol már a Sárgamuskotály – mint újfajta is megtalálható, amelyből félédes
kategóriát is előállítunk.
Törekszünk a régi kőszegi szőlőtermő
területek térhódításával, illetve újratelepítésével, ezért 2017-ben a
család vásárolt egy gyönyörű panorámával rendelkező 1,6 hektáros
birtokot a Kőszegi hegy lábánál, a Pogány völgyben, amelyet a már
meglévő szőlőfajtáinkkal (Olaszrizling, Sárgamuskotály) telepítettük újra 2021-ben.
A terület
adottságait és turisztikai vonzerejét kihasználva, nyitottunk a
borturizmus irányába. A természet lágy ölén, a szőlőtőkék mellett,
baráti társaságok, munkatársak, családok – gyermekbarát borkóstolón –
tölthetnek el nálunk együtt, mégis külön pozitív időt, mindenki teljes
megelégedésére. Ahova nem csak borainkért, de a mesés kilátásért is
érdemes feljönni. Azt, hogy borainkat kapja a kilátás mellé, vagy a
kilátást a boraink mellé, már mindenki döntse el maga. Kőszeg és környékének első Buschenschankja vagyunk, így a borok mellé ételek is társulnak. Tematikus hétvégék keretében újabb és újabb ízek kerülnek a vendégeink elé.
Tipikus családi vállalkozásként működik borászatunk, az elődök hagyományait őrizve és szem előtt tartva, de egy korszerű, modern pincészet előnyeit kihasználva készülnek a boraink, nagyrészt vörösborok – Kékfrankos, Blauburger -, de megtalálható nálunk az Olaszrizling, Sárgamuskotály is. A boraink szinte száz százalékban a mai modern technológiával készülnek, a vörösborok zárt rendszerű reduktív erjesztéssel, fehérboraink pedig hűtött – szintén reduktív technológiával készülnek. Megmérettetjük borainkat helyi, megyei és országos borversenyeken is, ahol rendszerint ezüst és arany kategóriákban sikerül minősítést elérnünk.
Állandó résztvevői vagyunk a Pogányban megrendezésre kerülő Farsangi Bortúrának, a Pünkösdi hétvégén megtartott Kőszeghegyaljai Nyitott
Pince napnak, a Nyári Bortúrának és a Mikulás napinak is.